One sheet pan dinner – obiad dla zabieganych

One sheet pan dinner – obiad dla zabieganych
Reklamy

Myślę, że wszyscy uwielbiamy jednogarnkowe obiady. A gdyby tak zamiast garnka użyć blachy i całe pełnowartościowe danie przygotować w piekarniku? Na tym właśnie polega idea „one sheet pan dinner”. Według mnie jest to świetny pomysł na niedzielny obiad. Zamiast stać w kuchni, możemy spożytkować ten czas na relaks.

0.

Lista zakupów (na 3 porcje)

  • 500 g mięsa z udek kurczaka, bez kości
  • 500 g zmieniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • ulubione przyprawy do kurczaka: papryka słodka i ostra, papryka wędzona, sól, pieprz

Krok pierwszy: oliwę mieszamy z wybranymi przyprawami i marynujemy w niej mięso. Odstawiamy kurczaka i zabieramy się za warzywa. Do tego dania warto wybierać warzywa o podobnym czasie pieczenia. Jeśli chcemy upiec także ziemniaki czy bataty, musimy pokroić je na odpowiednio małe kawałki – ćwiartki bądź też na frytki.


Krok drugi: całość wykładamy równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całośc dobrze jest też dodatkowo skropić oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-45 minut, do miękkości warzyw.



Smacznego!

Dlaczego ten przepis?

Po pierwsze: jest to obiad, który naprawdę robi się sam. Poza krojeniem warzyw, nasza rola ogranicza się do sprawdzania później czy już gotowe ?

Po drugie: świetny sposób na tzw. czyszczenie lodówki. Upiec możemy zdecydowaną większość warzyw, w dowolnej kombinacji.

Po trzecie: pomysłów na „sheet pan dinner” jest nieskończenie wiele, a skomponowane w ten sposób obiady dania zdecydowanie są tak kolorowe, że zachęcą do jedzenia największego niejadka.

Mała wskazówka na koniec – nie bójcie się przypraw. Dzięki temu nasze danie będzie dużo smaczniejsze.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *