One sheet pan dinner – obiad dla zabieganych
Myślę, że wszyscy uwielbiamy jednogarnkowe obiady. A gdyby tak zamiast garnka użyć blachy i całe pełnowartościowe danie przygotować w piekarniku? Na tym właśnie polega idea „one sheet pan dinner”. Według mnie jest to świetny pomysł na niedzielny obiad. Zamiast stać w kuchni, możemy spożytkować ten czas na relaks.
Lista zakupów (na 3 porcje)
- 500 g mięsa z udek kurczaka, bez kości
- 500 g zmieniaków
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- ulubione przyprawy do kurczaka: papryka słodka i ostra, papryka wędzona, sól, pieprz
Krok pierwszy: oliwę mieszamy z wybranymi przyprawami i marynujemy w niej mięso. Odstawiamy kurczaka i zabieramy się za warzywa. Do tego dania warto wybierać warzywa o podobnym czasie pieczenia. Jeśli chcemy upiec także ziemniaki czy bataty, musimy pokroić je na odpowiednio małe kawałki – ćwiartki bądź też na frytki.
Krok drugi: całość wykładamy równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całośc dobrze jest też dodatkowo skropić oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-45 minut, do miękkości warzyw.
Smacznego!
Dlaczego ten przepis?
Po pierwsze: jest to obiad, który naprawdę robi się sam. Poza krojeniem warzyw, nasza rola ogranicza się do sprawdzania później czy już gotowe ?
Po drugie: świetny sposób na tzw. czyszczenie lodówki. Upiec możemy zdecydowaną większość warzyw, w dowolnej kombinacji.
Po trzecie: pomysłów na „sheet pan dinner” jest nieskończenie wiele, a skomponowane w ten sposób obiady dania zdecydowanie są tak kolorowe, że zachęcą do jedzenia największego niejadka.
Mała wskazówka na koniec – nie bójcie się przypraw. Dzięki temu nasze danie będzie dużo smaczniejsze.