Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Drożdżowe wypieki mają jeden minus – czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wbrew pozorom, można je także przygotować pomijając etap czekania. Zapewniam, że efekt będzie tak samo pyszny, a rogaliki wyjdą idealne.


Lista zakupów (na 12 sztuk)
- 250 g mąki pszennej
- 12 g drożdży świeżych
- 50 g masła
- 1 jajko
- 90 g jogurtu typu skyr
- 1 łyżka cukru
- 100 g marmolady


Krok pierwszy: do dużej miski wsypujemy mąką, drożdże i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość mieszamy, przy okazji rozdrabniając drożdże i masło.


Krok drugi: do miski dodajemy cukier, jajka i jogurt. Zagniatamy ręcznie do połączenie wszystkich składników, na jednolite ciasto.


Krok trzeci: ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wykładamy na oprószoną mąką matę i rozwałkowujemy na kształt koła, na grubość około 0,5 cm. Koło dzielimy nożem na 8, w miarę równych kawałków. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę, a następnie delikatnie zwijamy nasze rogaliki. Zaczynamy od najszerszego boku.


Krok czwarty: rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 15 min w 200 stopniach.

Smacznego!
Dlaczego ten przepis?
Po pierwsze: są ekspresowe. Nie musimy czekać aż zaczyn zacznie pracować, a ciasto wyrastać. Rogaliki i tak wyrosną w piekarniku.
Po drugie: nie lubisz marnować żywności? W tym przepisie świetnie sprawdzi się zarówno kwaśna śmietana, zwykły jogurt naturalny jak i ten typu skyr.
Po trzecie: takie rogaliki to świetny wybór, gdy mamy ochotę na „coś słodkiego”, ale nie chcemy się napracować.
Jako nadzienie polecam postawić na marmoladę bądź powidła, które będą bardzo gęste. Wtedy mamy pewność, że nic nam z rogalików nie wpłynie. I jeszcze jedno, jeszcze ciepłe wypieki posypujemy cukrem pudrem! Pychota!