Sałatka z pieczarkami i jajkami
Pomysł na szybką i pyszną sałatkę ze składników, które zawsze są w domu. Świetnie sprawdzi się jako danie na śniadanie czy rodzinną imprezę.
Lista zakupów
- 4 jajka
- 300 g pieczarek
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- szczypiorek
- sól, pieprz
Krok pierwszy: pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy na odrobinie masła aż odparują cały płyn. W międzyczasie jajka gotujemy na twardo.
Krok drugi: wszystkie składniki – pieczarki, jajka i kukurydzę, łączymy w misce. Dodajemy majonez i mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Odstawiamy do lodówki, aby całość mogła się „przygryźć”.
Smacznego!
Powyższy podstawowy przepis na sałatkę można dowolnie modyfikować, dodając do niej ogórki konserwowe, groszek czy też por. Zyska wtedy bardziej wyrazisty smak. Jednak i bez tego z pewnością podbije ona smak nie jednej osoby. Duży atutem jest szybkość przygotowania. Zdążymy z nią nawet w przypadku gości, którzy zapowiedzą się na ostatnią chwilę!