Frankfurterki w cieście francuskim
Gdy odwiedzają nas niespodziewani goście lub gdy organizujemy imprezę, nieoceniona może się okazać znajomość przepisu na szybkie i pyszne przekąski. Dlatego dziś pokażemy Wam, jak zrobić błyskawiczne frankfurterki w cieście francuskim.
Lista zakupów
- 1 rulon ciasta francuskiego
- 6 frankfurterek
- 6 plastrów żółtego sera
Kroimy ciasto francuskie w kwadraty, a następnie każdy kwadrat przecinamy na pół, by uzyskać 12 trójkącików. Frankfurterki oraz plastry sera również dzielimy na pół.
Na każdym trójkąciku ciasta układamy pół plasterka sera, a następnie zawijamy w niego pół frankfurterki.
Układamy przekąski na blaszce i pieczemy ok. 25–30 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180°C.
Gdy przekąski się upieką, odstawiamy je na chwilę do przestygnięcia, a następnie układamy na talerzu lub w misce.
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest niesamowicie prosty.
To w zasadzie tylko trzy niezbędne składniki, a do tego oliwa i ewentualnie ser. Ja uwielbiam takie dania, a Wy?
Po drugie: jest błyskawiczny.
Przygotowanie wszystkiego trwa ledwie kilkanaście minut – czy może być lepszy sposób na pełnoprawny obiad dla 3–4 osób?
Po trzecie: jest pyszny.
To niby tylko parę składników, ale tak idealnie one się ze sobą komponują, że nie potrzeba nic więcej. Zauważcie, że dania w żaden sposób nie przyprawiamy (poza samym makaronem, do którego dodaje się sól podczas gotowania) – czosnek i papryczka bronią się same!
Po czwarte: jest propozycją dla wegetarian lub wegan.
Nie oszukujmy się – ser podbija doznania smakowe, ale nie jest w tym daniu niezbędny. Jeśli preferujemy kuchnię wegańską, spokojnie możemy z niego zrezygnować.