Frankfurterki w cieście francuskim

Frankfurterki w cieście francuskim

Gdy odwiedzają nas niespodziewani goście lub gdy organizujemy imprezę, nieoceniona może się okazać znajomość przepisu na szybkie i pyszne przekąski. Dlatego dziś pokażemy Wam, jak zrobić błyskawiczne frankfurterki w cieście francuskim.

0.

Lista zakupów

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 6 frankfurterek
  • 6 plastrów żółtego sera

Kroimy ciasto francuskie w kwadraty, a następnie każdy kwadrat przecinamy na pół, by uzyskać 12 trójkącików. Frankfurterki oraz plastry sera również dzielimy na pół.


Na każdym trójkąciku ciasta układamy pół plasterka sera, a następnie zawijamy w niego pół frankfurterki.


Układamy przekąski na blaszce i pieczemy ok. 25–30 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180°C.


Gdy przekąski się upieką, odstawiamy je na chwilę do przestygnięcia, a następnie układamy na talerzu lub w misce.


Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest niesamowicie prosty.

To w zasadzie tylko trzy niezbędne składniki, a do tego oliwa i ewentualnie ser. Ja uwielbiam takie dania, a Wy?

Po drugie: jest błyskawiczny.

Przygotowanie wszystkiego trwa ledwie kilkanaście minut – czy może być lepszy sposób na pełnoprawny obiad dla 3–4 osób?

Po trzecie: jest pyszny.

To niby tylko parę składników, ale tak idealnie one się ze sobą komponują, że nie potrzeba nic więcej. Zauważcie, że dania w żaden sposób nie przyprawiamy (poza samym makaronem, do którego dodaje się sól podczas gotowania) – czosnek i papryczka bronią się same!

Po czwarte: jest propozycją dla wegetarian lub wegan.

Nie oszukujmy się – ser podbija doznania smakowe, ale nie jest w tym daniu niezbędny. Jeśli preferujemy kuchnię wegańską, spokojnie możemy z niego zrezygnować.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *