Pieczone warzywa z kurczakiem w chrupiącej panierce

Pieczone warzywa z kurczakiem w chrupiącej panierce

Pyszne potrawy nie muszą być tłuste i niezdrowe. Najlepszym dowodem jest dzisiejsze danie z piekarnika, które broni się samo. Pokochacie je!

0.

Lista zakupów (2–3 porcje)

  • 2 piersi kurczaka
  • 600–650 g ziemniaków
  • mieszanka „Trio warzywne” (750 g). Warzywa należy wcześniej rozmrozić
  • 90 g płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki soli (2 do mieszanki warzywnej, 1 do ziemniaków, 1 do mięsa)
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 niecała łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Mięso myjemy i kroimy w medaliony o grubości ok. 1 centymetra.


Ziemniaki obieramy lub myjemy (polecam wersję bez obierania, skórka jest zdrowa) i kroimy w talarki. Dosypujemy do nich łyżeczkę soli oraz tymianek i całość solidnie mieszamy.


Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy łyżeczkę soli, paprykę słodką i ostrą oraz pieprz i mieszamy wszystko ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Płatki blendujemy lub gnieciemy na drobno. Im mniejsze fragmenty uzyskamy, tym lepiej obtoczą one kawałki mięsa, choć mogą być mniej chrupkie.
Medaliony kurczaka maczamy w misce z przyprawami, a następnie obtaczamy w płatkach.


Mięso w panierce układamy na ruszcie, a wszystkie warzywa – na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brokuła, kalafiora i marchewkę solimy.
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, grzanie góra–dół. Blaszkę z warzywami wstawiamy na środkową półkę, a mięso – na półkę zaraz powyżej. Pieczemy wszystko przez 25 minut. Warto po tym czasie przemieszać warzywa.


Po pierwszych 25 minutach pieczenia zamieniamy blaszkę i ruszt miejscami, tak by teraz to kurczak był na niższej półce. Pieczemy jeszcze 25–30 minut, po czym nakładamy potrawę na talerze.



Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest łatwy w przygotowaniu.

Przygotowanie składników przed pieczeniem jest banalnie proste.

Po drugie: jest zdrowy.

Kurczak z warzywami to solidna porcja składników odżywczych, a całość nie zawiera dodatkowego tłuszczu. Jeśli zaś chcecie postawić na jeszcze zdrowszą wersję, podmieńcie płatki kukurydziane na otręby owsiane.

Po trzecie: jest pyszny.

To jedno z moich ulubionych dań – błyskawicznie trafiło do czołówki najchętniej przygotowywanych przeze mnie potraw!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.1 / 5. Licznik ocen: 15

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *