Makaron chow mein z wołowiną i warzywami
Szybkie danie typu stir fry. Makaron chow mein to jeden z najpopularniejszych makaronów z Chinach. Dania z nim są niezwykłe pożywne i smaczne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu. Sam makaron nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem na dosłownie chwilę.
Lista zakupów (na 2 porcje)
- 100 g makaronu typu chow mein
- 170 g wołowiny
- ¼ pora
- ½ czerwonej papryki
- 4 pieczarki
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- olej roślinny
- sos sojowy
- szczypiorek do podania
Krok pierwszy: na głębokiej patelni typu wok należy przez pół minuty podsmażyć czosnek i starty imbir. Następne dołożyć pokrojoną w cienkie paski wołowinę. Mięso obsmażyć przez około 3 minuty.
Krok drugi: do mięsa dołożyć pokrojone pieczarki i paprykę. Smażyć często mieszając przez około 5 minut. W międzyczasie przygotować makaron chow mein zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok trzeci: na patelnię przełożyć ugotowany makaron, a następnie wymieszać całość, wlać sos sojowy i doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Całym sekretem tego dania są 3 składniki: imbir, sos sojowy i świeży szczypiorek. To one nadają wyrazistości i naprawdę nie warto rezygnować z któregokolwiek z nich. Danie można również z łatwością modyfikować – wołowinę zamienić na kurczaka, a warzywa na te, które akurat mamy w lodówce. Świetnie sprawdzi się również gotowa mrożona mieszanka chińska.
Makaron chow mein warto mieć zawsze w kuchennych zapasach. Jest świetną opcją na obiad, gdy na jego przygotowanie mamy zaledwie 10 minut.