Kurczak słodko-ostry po azjatycku

Kurczak słodko-ostry po azjatycku
Reklamy

Sezon jesienno-zimowy oznacza otaczające nas zewsząd chłód, szarość i… choroby. Odrobina kreatywności może jednak sprawić, że nasza kuchnia wypełni się kolorami oraz wspaniałymi smakami i zapachami, a przygotowane danie – prócz poczucia sytości – dobrze wpłynie na nasz układ odpornościowy w chłodne dni.

0.
Przygotowanie składników (proporcje dla ok. 4 osób):
  • 800–1000 g mięsa z udek kurczaka
  • 400 g ryżu
  • 2 słodkie papryki (najlepiej o różnych kolorach)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • Korzeń imbiru (ok. 40 g)
  • Ananas w puszce (wraz z zalewą)
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 limonka
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • 1 szklanka wody
  • Sos chili (1–2 łyżeczki) lub 2 ostre papryczki
  • Sos sojowy (10 łyżek)
  • Odrobina oleju do smażenia
  •  

Przygotowujemy składniki. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, paprykę i marchew kroimy w słupki, cebulę w pióra, ananasa i kurczaka – w kostkę. Pamiętamy, żeby nie wylewać zalewy, w której był ananas – zaraz nam się przyda. Czosnek i imbir tylko obieramy. Orzechy kruszymy na małe kawałki (ja pomogłem sobie blenderem z końcówką do szatkowania). Mięso zalewamy pięcioma łyżkami sosu sojowego i odstawiamy na bok, a w międzyczasie przechodzimy do kolejnych kroków.


Imbir szatkujemy (można użyć blendera) i dzielimy go w stosunku 1/3 : 2/3. Szatkujemy również czosnek.


Przygotowujemy sos. Do miski wlewamy zalewę z ananasa, 5 łyżek sosu sojowego, szklankę wody, wyciskamy sok z całej limonki i dodajemy 1/3 posiekanego imbiru oraz skrobię ziemniaczaną. Całość mieszamy.


Na natłuszczonym, rozgrzanym woku, bardzo dużej patelni lub – jak w moim przypadku – w garnku do smażenia podsmażamy kurczaka, aż straci surowość.


Następnie przerzucamy mięso do osobnej miski, a w tym samym woku/garnku podsmażamy krótko sos chili, czosnek, imbir i cebulę. Następnie dorzucamy marchew i paprykę, mieszamy i trzymamy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.


Do naczynia dorzucamy ananas, podsmażonego wcześniej kurczaka oraz przygotowany sos (który przed wlaniem należy ponownie zamieszać, by skrobia ziemniaczana, która zdążyła osiąść na dnie miski, ponownie rozprowadziła się w cieczy). Po 2–3 minutach do całości dodajemy ryż, a następnie gotujemy wszystko na średnim ogniu ok. 10–15 minut, by sos się zredukował i zagęścił. Przekładamy gotowe danie na talerz i posypujemy je orzechami nerkowca.


Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: korzystnie wpływa na zdrowie.

Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym łatwo możemy złapać jakieś choróbsko. Ostra papryczka, imbir i czosnek wspólnie tworzą prawdziwą tarczę przeciwzarazkową!

Po drugie: jest pyszny i pożywny.

Kurczak i ryż zawsze są solidną podstawą, a dodatki tworzą wspaniale przenikającą się fuzję słodkich, ostrych i kwaśnych smaków. Warto pamiętać, że do tego dania nie dodajemy już ani soli (poza tą używaną podczas gotowania ryżu), ani pieprzu.

Po trzecie: jest prosty.

Najwięcej zaangażowania wymaga pokrojenie wszystkich składników i ugotowanie ryżu. Później po prostu wrzucamy wszystko po kolei do jednego gara i czekamy, aż się zrobi.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.6 / 5. Licznik ocen: 5

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

0 0 vote
Article Rating
endriu

endriu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chcesz podzielić się opinią ? Zostaw nam komentarz. x
()
x