Kurczak słodko-ostry po azjatycku

Kurczak słodko-ostry po azjatycku

Sezon jesienno-zimowy oznacza otaczające nas zewsząd chłód, szarość i… choroby. Odrobina kreatywności może jednak sprawić, że nasza kuchnia wypełni się kolorami oraz wspaniałymi smakami i zapachami, a przygotowane danie – prócz poczucia sytości – dobrze wpłynie na nasz układ odpornościowy w chłodne dni.

0.
Przygotowanie składników (proporcje dla ok. 4 osób):
  • 800–1000 g mięsa z udek kurczaka
  • 400 g ryżu
  • 2 słodkie papryki (najlepiej o różnych kolorach)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • Korzeń imbiru (ok. 40 g)
  • Ananas w puszce (wraz z zalewą)
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 limonka
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • 1 szklanka wody
  • Sos chili (1–2 łyżeczki) lub 2 ostre papryczki
  • Sos sojowy (10 łyżek)
  • Odrobina oleju do smażenia
  •  

Przygotowujemy składniki. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, paprykę i marchew kroimy w słupki, cebulę w pióra, ananasa i kurczaka – w kostkę. Pamiętamy, żeby nie wylewać zalewy, w której był ananas – zaraz nam się przyda. Czosnek i imbir tylko obieramy. Orzechy kruszymy na małe kawałki (ja pomogłem sobie blenderem z końcówką do szatkowania). Mięso zalewamy pięcioma łyżkami sosu sojowego i odstawiamy na bok, a w międzyczasie przechodzimy do kolejnych kroków.


Imbir szatkujemy (można użyć blendera) i dzielimy go w stosunku 1/3 : 2/3. Szatkujemy również czosnek.


Przygotowujemy sos. Do miski wlewamy zalewę z ananasa, 5 łyżek sosu sojowego, szklankę wody, wyciskamy sok z całej limonki i dodajemy 1/3 posiekanego imbiru oraz skrobię ziemniaczaną. Całość mieszamy.


Na natłuszczonym, rozgrzanym woku, bardzo dużej patelni lub – jak w moim przypadku – w garnku do smażenia podsmażamy kurczaka, aż straci surowość.


Następnie przerzucamy mięso do osobnej miski, a w tym samym woku/garnku podsmażamy krótko sos chili, czosnek, imbir i cebulę. Następnie dorzucamy marchew i paprykę, mieszamy i trzymamy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.


Do naczynia dorzucamy ananas, podsmażonego wcześniej kurczaka oraz przygotowany sos (który przed wlaniem należy ponownie zamieszać, by skrobia ziemniaczana, która zdążyła osiąść na dnie miski, ponownie rozprowadziła się w cieczy). Po 2–3 minutach do całości dodajemy ryż, a następnie gotujemy wszystko na średnim ogniu ok. 10–15 minut, by sos się zredukował i zagęścił. Przekładamy gotowe danie na talerz i posypujemy je orzechami nerkowca.


Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: korzystnie wpływa na zdrowie.

Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym łatwo możemy złapać jakieś choróbsko. Ostra papryczka, imbir i czosnek wspólnie tworzą prawdziwą tarczę przeciwzarazkową!

Po drugie: jest pyszny i pożywny.

Kurczak i ryż zawsze są solidną podstawą, a dodatki tworzą wspaniale przenikającą się fuzję słodkich, ostrych i kwaśnych smaków. Warto pamiętać, że do tego dania nie dodajemy już ani soli (poza tą używaną podczas gotowania ryżu), ani pieprzu.

Po trzecie: jest prosty.

Najwięcej zaangażowania wymaga pokrojenie wszystkich składników i ugotowanie ryżu. Później po prostu wrzucamy wszystko po kolei do jednego gara i czekamy, aż się zrobi.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.6 / 5. Licznik ocen: 5

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

2 thoughts on “Kurczak słodko-ostry po azjatycku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *