Kurczak z warzywami i pesto z makaronem
Lubię mrożone warzywa. Dzięki nim dosłownie w kilkanaście minut można przygotować pełnowartościowy i zdrowy posiłek. A może by tak kurczak, ryż, warzywa i… pesto?
Przygotowanie składników:
- Filet z piersi kurczaka (ok. 500 g)
- 1 słoiczek pesto pomidorowego,
- 1 torebka ryżu (100 g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 opakowanie mrożonych warzyw (u mnie – mieszanka grecka)
- Sól, pieprz i przyprawa do kurczaka.
Pierś kurczaka myjemy i kroimy na małą kostkę (im cieńsza, tym lepiej). Do kurczaka dodajemy oliwę z oliwek i solidnie przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Całość mieszamy i – w miarę możliwości czasowych – odstawiamy zamarynowane mięso do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin.
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy mrożone warzywa i całość dusimy pod przykryciem.
Gdy warzywa się rozmrożą, dodajemy pesto, całość porządnie mieszamy. Do kurczaka z warzywami dodajemy ryż, mieszamy i… Danie jest gotowe.
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest szybki.
Nie licząc marynowania, możemy zrobić smaczny obiad w 10-15 minut. Ciężko znaleźć szybsze do wykonania pełnoprawne dania obiadowe.
Po drugie: jest prosty.
Jak zwykle – wrzucamy składniki na patelnię, mieszamy i mamy obiad. Jeśli to nie jest sztandarowe danie Prostych Przepisów, to nie wiem, co jest.
Po trzecie: jest zdrowy.
Kurczaczek, warzywa, niewielka porcja węglowodanów w postaci ryżu i zdrowe tłuszcze. A czy wiecie, że często mrożone warzywa są zdrowsze od tych „świeżych”, z supermarketu? Ma na to wpływ czas przechowywania – niemrożone warzywa są wielokrotnie magazynowane i transportowane zanim trafią na nasze talerze, podczas gdy mrożonki – po procesie mrożenia – nie tracą już swoich właściwości odżywczych.