Karkówka z szynkowaru

Karkówka z szynkowaru

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy sobie pyszne mięsko!

Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: https://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/.

0.

20160524_183341_Fotor

Lista zakupów:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 80 ml wody
  • Niecała łyżeczka żelatyny spożywczej
  • Przyprawy:
    • 2 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej.
    • Pieprz
    • Majeranek
    • Czosnek (granulowany lub świeży)

[:Listonic]


1

Myjemy mięso i kroimy je na małe kawałki (jak na gulasz), po czym te chudsze i ładniejsze zostawiamy w misce, te poprzerastane tłuszczem zaś – mielimy bądź drobno szatkujemy, np. malakserem.


2

Wszystkie składniki (mięso, wodę, żelatynę i przyprawy) wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy.


3

Przekładamy mięso do szynkowaru, dociskamy sprężyną, zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki, by się przegryzło z przyprawami.


4

Na drugi dzień wstawiamy szynkowar do wysokiego garnka, oddzielając go od dna np. ścierką. Nalewamy do garnka gorącej wody i wstawiamy na palnik – poziom wody musi sięgać powyżej poziomu mięsa w szynkowarze!


5

Przez cały czas parzenia pilnujemy, aby woda nie zawrzała. Przyda nam się do tego termometr kuchenny – ja utrzymuję temperaturę wody w granicach 85–90°C.


6

Gdy temperatura wody się ustabilizuje, umieszczamy termometr w mięsie (za pomocą otworu w szynkowarze) i parzymy, aż mięso osiągnie temperaturę ok. 80°C.


7

Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmujemy garnek z palnika, wylewamy gorącą wodę i zastępujemy ją zimną – dzięki temu mięso szybciej się schłodzi. Schłodzone mięso chowamy razem z szynkowarem do lodówki na noc. Na drugi dzień nasz własnoręczny wyrób jest gotowy – możemy go wyciągnąć i kroić na kanapki. 🙂


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest pyszny.
Domowe mięsko zawsze jest lepsze od tego ze sklepu. Zwłaszcza że możemy je dowolnie doprawić pod swój smak.

Po drugie: jest przejrzysty.
Wystarczy przeczytać pierwszy z brzegu opis na puszkowym mięsie, by odnaleźć tam popularne konserwanty. Również u czołowych polskich producentów. Nie wspominając już o tanich dodatkach, jak np. maskach głów wieprzowych – w końcu w produkcji nic nie może się zmarnować. W swoim mięsie wiemy dokładnie, czego się spodziewać. Jeśli zrobiliśmy karkówkę – jemy karkówkę, a nie racice czy głowy. Na samą myśl mnie trzęsie. 🙂

Po trzecie: jest prosty.
Tak naprawdę wystarczy wymieszać ze sobą składniki i zaparzyć mięso w szynkowarze. Czy ta odrobina pracy i czekania nie wynagradza nam braku masek wieprzowych twarzy i konserwantów w naszym ulubionym mięsku?

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 11

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

4 thoughts on “Karkówka z szynkowaru

    1. Klaudio, ja z kolei koniecznie chciałem kupić szynkowar w sklepie fizycznym i tylko straciłem przez to parę miesięcy (na poszukiwania – nigdzie nie mogłem znaleźć!) i – jak się okazało – jeszcze przepłaciłem. Z samego szynkowaru jestem mega zadowolony, świetny zakup. Niby tylko to tylko puszka, a potrafi zdziałać cuda – najprostsze rozwiązania są najlepsze. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *