Ciasteczka migdałowo-cynamonowe
Długie jesienne wieczory to najlepszy czas, by zawinąć się w koc i poleniuchować z kubkiem herbaty i ulubionym ciastkiem. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka – trudno poprzestać na jednym! 🙂
Lista zakupów (2–3 porcje)
- 200 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże garście łuskanych migdałów (+ opcjonalnie 1 dodatkowa garść do udekorowania)
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blendujemy migdały. Jeśli odłożyliśmy garść migdałów do udekorowania, zalewamy je gorącą wodą i obieramy ze skórki. Obrane migdały przecinamy wzdłuż na pół.
Masło, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i jogurt ucieramy w misce na gładką masę (łyżką lub robotem kuchennym).
Dodajemy mąkę oraz zmielone migdały i wyrabiamy ciasto do połączenia się składników.
Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki, a następnie lekko je ugniatamy, tworząc z nich dyski. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnych odstępach od siebie – urosną podczas pieczenia. Jeśli chcemy je udekorować migdałami, teraz jest właściwy moment.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 220°C przez ok. 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie je wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest pyszny.
No hej, to są ciasteczka migdałowo-cynamonowe! Już sama nazwa jest pyszna. 🙂
Po drugie: jest prosty.
Na dobrą sprawę wystarczy połączyć składniki, uformować ciasteczka i je upiec.
Po trzecie: zawsze się udaje.
Tu nie da się niczego zepsuć, jeśli tylko w miarę trzyma się przepisu. Takie receptury są najlepsze, nie sądzicie? 🙂