Szarlotka

Szarlotka

Nastały trudne czasy. Postanowiliśmy więc umilić Wam ten okres, dzieląc się znakomitym i prostym przepisem na efektowną szarlotkę – koniecznie przygotujcie ją w Waszych domach! 

0.

Lista zakupów

  • 2 i ⅔ szklanki mąki pszennej
  • ⅔ szklanki cukru (⅓ do ciasta, ⅓ do nadzienia)
  • 2 kg jabłek
  • 200 g miękkiego masła (160 g do ciasta, 40 g do nadzienia)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy owoce na tarce o grubych oczkach lub kroimy na wąskie paski. Możemy je też skroić na drobne płatki obieraczką.
Przekładamy starte jabłka do garnka, dodajemy ¼ szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Sukcesywnie co parę minut dodajemy kolejno: cynamon, ⅓ szklanki cukru, 40 g masła, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Gdy jabłka zmiękną i dzięki mące nabiorą budyniowatej struktury, zestawiamy je z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.


W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, 160 g masła, ⅓ szklanki cukru i jajka. Całość wyrabiamy najpierw w misce, a potem na podsypanej mąką stolnicy. Uwaga – ciasto będzie kleiste, ale takie właśnie musi być – nie dodajemy do niego zbyt dużo mąki, by zbyt mocno nie stwardniało. 🙂
Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki…


…a drugą układamy na dnie blaszki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. By to zrobić, możemy albo rozwałkować ciasto (najlepiej przez folię spożywczą, ponieważ bardzo się klei!), albo po prostu ugnieść je dłonią na dnie blachy, rozprowadzając mniej więcej równą warstwę po całej powierzchni.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do ok. 180°C.


Na podpieczony spód wykładamy nasze ostudzone nadzienie jabłkowe, tworząc owocową warstwę.


Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki, wałkujemy je przez folię, dzielimy na paski o mniej więcej równej szerokości, a następnie układamy we wzór kratki na warstwie owocowej.


Ciasto pieczemy przez 30–35 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra–dół. Wierzch powinien się w tym czasie zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy szarlotkę do ostygnięcia.


Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest pyszny!

Szarlotka to klasyka smaku – pyszne ciasto jabłkowe, idealne, by umilić sobie czas spędzony w domu.

Po drugie: wszyscy lubią jabłeczniki.

Czy znacie kogokolwiek, kto pogardzi ciastem z jabłkami i cynamonem? My też nie! 🙂

Po trzecie: jest prosty.

Przygotowanie tego ciasta jest nieco czasochłonne, ale nie ma w nim niczego skomplikowanego. Uwierzcie, warto!

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.1 / 5. Licznik ocen: 15

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *