Cassatelle di Agira

Cassatelle di Agira

Już w najbliższy czwartek wigilia, a co to za wigilia bez pierogów? My jednak lubimy trochę pokombinować, dlatego w tym roku jedną z wigilijnych potraw będą słodkie włoskie pierożki – cassatelle di Agira! Przepis zaczerpnęliśmy (choć lekko go zmodyfikowaliśmy – szczegóły znajdziecie poniżej) z fantastycznego e-booka pt. Palermo na talerzu 2 (link pod przepisem) – zobaczcie sami, jakie cuda można w nim znaleźć. 🙂

0.

Lista zakupów (ok. 30 sztuk)

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5–6 płaskich łyżek cukru
  • 115–120 g ciepłego smalcu
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • skórka z 1 cytryny (u nas: opakowanie cukru ze skórką cytrynową)
  • 50 ml wody
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u nas: 1/2 buteleczki aromatu waniliowego)

Nadzienie:

  • 400 g ricotty (podmieniliśmy na łatwiej dostępny ser capreggio)
  • 10 płaskich łyżek stołowych cukru
  • 16 kostek mlecznej czekolady

 


Do miski wsypujemy mąkę, smalec i cukier oraz wbijamy jajko. Mieszamy ze sobą składniki do chwili utworzenia się masy przypominającej kruszonkę. Następnie dolewamy wodę, aromat/ekstrakt waniliowy, dosypujemy cynamon i skórkę cytrynową, jeśli dodajemy ją osobno. Wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na dwie godziny do lodówki.


Gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Ucieramy ser (ricottę lub capreggio) z cukrem, po czym ścieramy na tarce lub kruszymy w blenderze czekoladę na małe fragmenty, dosypujemy do sera  z cukrem i mieszamy.


Schłodzone ciasto rozwałkujemy na cienko i wycinamy okrągłe fragmenty, z których uformujemy pierożki.


Cassatelle formujemy tak samo jak tradycyjne pierogi – nakładamy do środka farsz, po czym zaklejamy.


Gotowe cassatelle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie są gotowe – dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło.



Smacznego!

Przepis na cassatelle di Agira pochodzi z e-booka Palermo na talerzu. Jeśli Wam się spodobał, e-book dostępny jest do kupienia tutaj: https://italia-by-natalia.pl/sklep/palermo-na-talerzu-2-przepisy-jesien-zima-swieta/.

Zalety przepisu:

  • Cassatelle di Agira zaskoczą Was oraz Wasze rodziny smakiem i aromatem. Naprawdę trudno jest poprzestać na jednej sztuce!
  • Te słodkie pierożki robi się według nas znacznie łatwiej niż tradycyjne pierogi – farszu nie trzeba przygotowywać wcześniej i chłodzić (jak np. kapusty z pieczarkami), ciasto bardzo łatwo się rozwałkowuje, a pierogi kleją do siebie z łatwością.
  • Cassatelle di Agira doskonale smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Uważajcie tylko, żeby się nie poparzyć – ser ma stosunkowo dużą pojemność cieplną, więc długo trzyma temperaturę!

Wady przepisu:

  • Choć stosunkowo proste w przygotowaniu, to cały czas są pierogi. Jeśli nie lubicie ich lepienia, szybko będziecie mieli dość. 🙂
  • Warto zadbać o to, by czekolada przed ucieraniem była dobrze schłodzona, jeśli nie lubicie oblizywać palców. 😉 My na drugi raz (a ten nastąpi na pewno!) skorzystamy z malaksera i posiekamy czekoladę na drobno.
  • Na początku może Wam się wydawać, że wody jest zbyt mało. Nie dajcie się zwieść – ciasto będzie takie, jakie powinno być. 🙂
Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

0 0 vote
Article Rating
endriu

endriu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chcesz podzielić się opinią ? Zostaw nam komentarz. x
()
x