Cassatelle di Agira

Cassatelle di Agira

Już w najbliższy czwartek wigilia, a co to za wigilia bez pierogów? My jednak lubimy trochę pokombinować, dlatego w tym roku jedną z wigilijnych potraw będą słodkie włoskie pierożki – cassatelle di Agira! Przepis zaczerpnęliśmy (choć lekko go zmodyfikowaliśmy – szczegóły znajdziecie poniżej) z fantastycznego e-booka pt. Palermo na talerzu 2 (link pod przepisem) – zobaczcie sami, jakie cuda można w nim znaleźć. 🙂

0.

Lista zakupów (ok. 30 sztuk)

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5–6 płaskich łyżek cukru
  • 115–120 g ciepłego smalcu
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • skórka z 1 cytryny (u nas: opakowanie cukru ze skórką cytrynową)
  • 50 ml wody
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u nas: 1/2 buteleczki aromatu waniliowego)

Nadzienie:

  • 400 g ricotty (podmieniliśmy na łatwiej dostępny ser capreggio)
  • 10 płaskich łyżek stołowych cukru
  • 16 kostek mlecznej czekolady

 


Do miski wsypujemy mąkę, smalec i cukier oraz wbijamy jajko. Mieszamy ze sobą składniki do chwili utworzenia się masy przypominającej kruszonkę. Następnie dolewamy wodę, aromat/ekstrakt waniliowy, dosypujemy cynamon i skórkę cytrynową, jeśli dodajemy ją osobno. Wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na dwie godziny do lodówki.


Gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Ucieramy ser (ricottę lub capreggio) z cukrem, po czym ścieramy na tarce lub kruszymy w blenderze czekoladę na małe fragmenty, dosypujemy do sera  z cukrem i mieszamy.


Schłodzone ciasto rozwałkujemy na cienko i wycinamy okrągłe fragmenty, z których uformujemy pierożki.


Cassatelle formujemy tak samo jak tradycyjne pierogi – nakładamy do środka farsz, po czym zaklejamy.


Gotowe cassatelle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie są gotowe – dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło.



Smacznego!

Przepis na cassatelle di Agira pochodzi z e-booka Palermo na talerzu. Jeśli Wam się spodobał, e-book dostępny jest do kupienia tutaj: https://italia-by-natalia.pl/sklep/palermo-na-talerzu-2-przepisy-jesien-zima-swieta/.

Zalety przepisu:

  • Cassatelle di Agira zaskoczą Was oraz Wasze rodziny smakiem i aromatem. Naprawdę trudno jest poprzestać na jednej sztuce!
  • Te słodkie pierożki robi się według nas znacznie łatwiej niż tradycyjne pierogi – farszu nie trzeba przygotowywać wcześniej i chłodzić (jak np. kapusty z pieczarkami), ciasto bardzo łatwo się rozwałkowuje, a pierogi kleją do siebie z łatwością.
  • Cassatelle di Agira doskonale smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Uważajcie tylko, żeby się nie poparzyć – ser ma stosunkowo dużą pojemność cieplną, więc długo trzyma temperaturę!

Wady przepisu:

  • Choć stosunkowo proste w przygotowaniu, to cały czas są pierogi. Jeśli nie lubicie ich lepienia, szybko będziecie mieli dość. 🙂
  • Warto zadbać o to, by czekolada przed ucieraniem była dobrze schłodzona, jeśli nie lubicie oblizywać palców. 😉 My na drugi raz (a ten nastąpi na pewno!) skorzystamy z malaksera i posiekamy czekoladę na drobno.
  • Na początku może Wam się wydawać, że wody jest zbyt mało. Nie dajcie się zwieść – ciasto będzie takie, jakie powinno być. 🙂
Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *