Cassatelle di Agira
Już w najbliższy czwartek wigilia, a co to za wigilia bez pierogów? My jednak lubimy trochę pokombinować, dlatego w tym roku jedną z wigilijnych potraw będą słodkie włoskie pierożki – cassatelle di Agira! Przepis zaczerpnęliśmy (choć lekko go zmodyfikowaliśmy – szczegóły znajdziecie poniżej) z fantastycznego e-booka pt. Palermo na talerzu 2 (link pod przepisem) – zobaczcie sami, jakie cuda można w nim znaleźć. 🙂
Lista zakupów (ok. 30 sztuk)
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5–6 płaskich łyżek cukru
- 115–120 g ciepłego smalcu
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- skórka z 1 cytryny (u nas: opakowanie cukru ze skórką cytrynową)
- 50 ml wody
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u nas: 1/2 buteleczki aromatu waniliowego)
Nadzienie:
- 400 g ricotty (podmieniliśmy na łatwiej dostępny ser capreggio)
- 10 płaskich łyżek stołowych cukru
- 16 kostek mlecznej czekolady
Do miski wsypujemy mąkę, smalec i cukier oraz wbijamy jajko. Mieszamy ze sobą składniki do chwili utworzenia się masy przypominającej kruszonkę. Następnie dolewamy wodę, aromat/ekstrakt waniliowy, dosypujemy cynamon i skórkę cytrynową, jeśli dodajemy ją osobno. Wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na dwie godziny do lodówki.
Gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Ucieramy ser (ricottę lub capreggio) z cukrem, po czym ścieramy na tarce lub kruszymy w blenderze czekoladę na małe fragmenty, dosypujemy do sera z cukrem i mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy na cienko i wycinamy okrągłe fragmenty, z których uformujemy pierożki.
Cassatelle formujemy tak samo jak tradycyjne pierogi – nakładamy do środka farsz, po czym zaklejamy.
Gotowe cassatelle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie są gotowe – dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Smacznego!
Przepis na cassatelle di Agira pochodzi z e-booka Palermo na talerzu. Jeśli Wam się spodobał, e-book dostępny jest do kupienia tutaj: https://italia-by-natalia.pl/sklep/palermo-na-talerzu-2-przepisy-jesien-zima-swieta/.
Zalety przepisu:
- Cassatelle di Agira zaskoczą Was oraz Wasze rodziny smakiem i aromatem. Naprawdę trudno jest poprzestać na jednej sztuce!
- Te słodkie pierożki robi się według nas znacznie łatwiej niż tradycyjne pierogi – farszu nie trzeba przygotowywać wcześniej i chłodzić (jak np. kapusty z pieczarkami), ciasto bardzo łatwo się rozwałkowuje, a pierogi kleją do siebie z łatwością.
- Cassatelle di Agira doskonale smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Uważajcie tylko, żeby się nie poparzyć – ser ma stosunkowo dużą pojemność cieplną, więc długo trzyma temperaturę!
Wady przepisu:
- Choć stosunkowo proste w przygotowaniu, to cały czas są pierogi. Jeśli nie lubicie ich lepienia, szybko będziecie mieli dość. 🙂
- Warto zadbać o to, by czekolada przed ucieraniem była dobrze schłodzona, jeśli nie lubicie oblizywać palców. 😉 My na drugi raz (a ten nastąpi na pewno!) skorzystamy z malaksera i posiekamy czekoladę na drobno.
- Na początku może Wam się wydawać, że wody jest zbyt mało. Nie dajcie się zwieść – ciasto będzie takie, jakie powinno być. 🙂