Wspaniała domowa pizza
Kochają ją setki milionów ludzi na całym świecie. Jest jednym z najpopularniejszych dań, pojawiającym się zarówno w tych mniej, jak i bardziej eleganckich restauracjach. Jeśli o lokalach mowa – na jej cześć stworzony został osobny rodzaj placówki gastronomicznej. Jedzą ją niemal wszyscy, ale w domowych warunkach dobra wychodzi ledwie garstce. Proszę Państwa, królowa jest tylko jedna. Czapki z głów, oto pizza!
Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/.
Lista zakupów:
- Ciasto z uniwersalnego przepisu:
- Sos pomidorowy, np. z tego przepisu [Kliknij]
Jeśli nie mamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól, pieprz i bazylię.
- 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli
- Ulubione dodatki – u mnie:
- Łosoś
- Pomidory suszone
- Oliwki


Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.



Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami.
Wstawiamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do ok. 220°C i pieczemy przez przez ok. 12 minut. Gdy ser się stopi, a ciasto zarumieni – pizza jest gotowa.
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest pizzą.
Komentarz jest zbędny, pizza to pizza.
Po drugie: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego.
I to moim ulubionym!
Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia.
Tak naprawdę powyższy przepis można konfigurować na setki sposobów. Podmieniać sos na śmietanowy, ziołowy lub używać samej oliwy, kombinować z serem, w końcu używać dowolnych dodatków – od pieczarek przez kiełbasę po ananasa czy tuńczyka. Pizza jest iście rewolucyjnym daniem i da się ją dopasować do każdego.













