Prosta i szybka tarta wytrawna

Prosta i szybka tarta wytrawna

Zdarzają się czasem takie dni, że mamy ochotę na coś innego. Delikatnego, jednocześnie sycącego. A może bezmięsnego? Pobawmy się dziś w wytrawną tartę z ciasta francuskiego, prostą i elegancką, w sam raz na wizytę gości.

0.

Lista zakupów:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 większe lub 2 mniejsze opakowania łososia wędzonego na zimno
  • 2 kulki mozzarelli
  • 5 jajek
  • Pół szklanki śmietanki 30%
  • Dowolne dodatki, mogą być pozostałości po innych potrawach. U mnie: ogórki konserwowe z chilli, oliwki oraz suszone pomidory
  • Sól i pieprz

[:Listonic]


1

Podsypujemy stolnicę mąką, ciasto francuskie rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty. Natłuszczamy foremkę, np. oliwą z oliwek, po czym przekładamy do niej ciasto i dociskamy brzegi do krawędzi. Nadmiar ciasta usuwamy (najłatwiej przejechać wałkiem po krawędzi blachy, odetniemy tym samym fragmenty wystające poza formę). Widelcem robimy dziurki w spodzie tarty i wstawiamy całość do lodówki na parę minut.


2Wbijamy jajka do miski, pozostałe składniki tniemy na mniejsze fragmenty. Ser – na plastry lub półplastry.


3

Do jajek dodajemy śmietanę, solimy oraz pieprzymy. Uważamy przy tym, żeby nie przesolić – łosoś jest słony sam w sobie. Zawartość miski mieszamy widelcem do połączenia się składników – uzyskania w miarę jednolitej masy.


4Wyjmujemy foremkę z lodówki i układamy cały farsz. Najpierw łososia z mozzarellą (np. w wachlarzyk, jak na zdjęciu), następnie pozostałe składniki. Wszystko to zalewamy jajkami ze śmietaną i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180°C, grzanie góra-dół, na ok. 25 minut.


5

Pod koniec pieczenia przypatrujemy się tarcie. Powierzchnia ma ładnie się ściąć. Wszystko zależy od posiadanego piekarnika – czasem trzeba tartę potrzymać nieco dłużej. Gdy uznamy, że danie jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozwalamy chwilkę odstać – gorące nadzienie może trochę „pływać”. I gotowe!


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest prosty.
Nic trudnego – układamy gotowe ciasto w formie, wrzucamy składniki, zalewamy jajkiem ze śmietaną i pieczemy. Voilà, takie przepisy lubię!

Po drugie: robi wrażenie.
To takie proste, a takie efektowne! W polskich domach nadal rzadko można spotkać wynalazki inne niż kotlet z ziemniakami, ryż czy makaron z sosem. Tym bardziej miło jest zaskoczyć gości czymś, czego nie jedzą na co dzień.

Po trzecie: jest szybki.
To przede wszystkim zasługa gotowego ciasta francuskiego. Najwięcej czasu – jak zwykle – zajmuje tu krojenie składników. No i czekanie, aż tarta się upiecze. 🙂

Po czwarte: możemy łatwo podmieniać składniki.
Macie jednak ochotę na kiełbasę? A może został Wam z wczoraj ogórek kiszony? Chodzą za Wami pieczarki? Żaden problem – tę tartę można zrobić praktycznie ze wszystkim.

Po szóste: jest sycący.
Połączenie ciasta francuskiego z jajkami i śmietaną sprawia, że ta tarta jest idealna do „zapchania się”. A przecież o to chodzi w jedzeniu, żeby się najeść, a nie tylko posmakować, prawda? 😉

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 0 / 5. Licznik ocen: 0

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *