Placki otrębowe

20160613_101043_Fotor

Dziś przedstawię Wam coś, co jest absolutnie podstawowym produktem na diecie Dukana, ale doskonale się sprawdza również na co dzień jako alternatywa dla pieczywa. Placki otrębowe docenią zwłaszcza osoby dbające o linię i walczące z każdym kilogramem, jednak przetestowanie ich polecam każdemu, kto lubi próbować czegoś nowego.

0.

Lista zakupów:

  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 1 duża łyżka jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego 0%
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz


1

Wbijamy jajko do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Mieszankę odstawiamy na ok. 20 minut, by płatki nieco spęczniały.


2

Rozgrzewamy patelnię teflonową bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Dobrym pomysłem jest wylanie dosłownie paru kropel oleju na patelnię i rozprowadzenie ich ręcznikiem papierowym. Nakładamy masę łyżką na patelnię, formując placki. Smażymy obustronnie do momentu lekkiego zrumienienia.


Po usmażeniu placki są gotowe. Można je jeść na ciepło lub na zimno. Oczywiście możemy obłożyć je wszystkim tym, z czym zjedlibyśmy kromkę chleba.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest dietetyczny.
Placki otrębowe to świetny pomysł dla osób dbających o linię. Są niskokaloryczne i na co dzień z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo. Dla osób na diecie Dukana – prawdziwe wybawienie.

Po drugie: jest bardzo prosty.
Wiele dietetycznych potraw wymaga dużo zabawy przy ich przygotowywaniu – składniki są trudno dostępne, a samo przygotowanie – czasochłonne. Tu wystarczy parę minut i możemy sobie zrobić placki np. z podwójnej porcji, by mieć je na dwa dni. 🙂

Po trzecie: jest zdrowy.
Nie dość, że placki są niskokaloryczne, to jeszcze zdrowe! Jajko jest bardzo bogate w białko, a otręby poprawiają nasze trawienie. Gdy jeszcze placki zdrowo obłożymy, np. rybką, to mamy zdrowie na talerzu!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Placki otrębowe

Odpowiedz na „endriuAnuluj pisanie odpowiedzi