Szybka i dietetyczna pierś kurczaka

Smaczna, szybka w przygotowaniu i zdrowa – taka właśnie jest pierś z kurczaka, o ile nic nie sknocimy po drodze. Dziś chcę zapoznać Was z moim przepisem na dietetyczną pierś, która bynajmniej w tyłek nie idzie.
Lista zakupów:
- Pierś kurczaka – tyle, ile zjecie
- Płatki owsiane – kilka garści, na panierkę
- 1 jajko
- Olej kokosowy do smażenia
- Sól i pieprz
[:Listonic]
Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błonek i kroimy na cieńsze płaty, a następnie solimy i pieprzymy z dwóch stron. Jajko bełtamy. Płatki owsiane miksujemy w celu uzyskania drobniejszej konsystencji – nie jest to niezbędne, ale w ten sposób lepiej przykleją się nam do mięsa.
Doprawione mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w płatkach.
Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju kokosowego, a następnie smażymy mięso po kilka minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia się panierki.
Wyjmujemy kotlety na talerz, nakładamy dodatki i wcinamy.
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest zdrowy.
Według tabel wartości odżywczych filet drobiowy zawiera aż 22% białka przy znikomej ilości węglowodanów (1,6%) i tłuszczy (3%). Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika, a ponadto zawierają wiele witamin i minerałów. Mają też korzystny wpływ na proces trawienia oraz dają poczucie sytości. Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy olej na świecie, a spożywanie go – idąc za informacjami zamieszczanymi na internetowych portalach okołozdrowotnych – pozwala pozbyć się otyłości brzusznej, gdyż wykorzystywany jest do produkcji energii i nie odkłada się w postaci tłuszczu. Czyli obiad pójdzie w bicki zamiast w biodra. 😉
Po drugie: jest dietetyczny.
Skład potrawy służy osobom będącym na diecie. Dodatkowo polecam nie wzbogacać powyższego dania o produkty skrobiowe, o ile nie mamy wysokiego zapotrzebowania energetycznego (np. nie wykonujemy pracy fizycznej). Absolutnie nie proponuję głodzenia się – porcja 250 g mięsa na osobę, uzupełniona o warzywa w postaci np. surówki, powinna w zupełności wystarczyć do osiągnięcia uczucia sytości.
Po trzecie: jest prosty i szybki.
Podobieństwo do popularnego „schabowego” widoczne jest na pierwszy rzut oka. W powyższym przepisie wykorzystujemy tylko inne mięso. I inną panierkę. I inny olej. Reszta jest identyczna. 😉
Po czwarte: jest przejrzysty.
Zmielone płatki owsiane są o niebo bardziej naturalne niż bułka tarta będąca produktem przetworzenia pieczywa, które – nie oszukujmy się – nie do końca wiemy, co zawierało i w jakim stanie w momencie mielenia było. Chyba że sami pieczecie chleb, który później suszycie i mielicie. 🙂