Deser kawowy (Dalgona)
Dni są coraz cieplejsze i niekiedy nie ma się już ochoty nawet na tradycyjną gorącą kawę. Dlatego przygotowaliśmy dla Was pyszny deser kawowy na zimno stworzony na bazie koreańskiej dalgona coffee. Śmietankowy spód należy przygotować co najmniej kilka godzin wcześniej, ale warto poczekać, bo efekt jest cudowny!
Uwaga! Ten deser zawiera kawę, nie jest właściwy dla dzieci i osób mających problemy z układem krążenia.
Lista zakupów (2 porcje)
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 150 ml mleka
- 20 g + 2 łyżeczki (oddzielnie) cukru
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki gorącej wody
W małym garnuszku podgrzewamy mleko oraz śmietankę, następnie dosypujemy do nich żelatynę i 20 g cukru. Całość mieszamy do rozpuszczenia się sypkich składników, a następnie studzimy, przelewamy do wysokich szklanek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Gdy już nasz śmietankowy spód się zetnie, do osobnej małej miseczki lub szklanki wsypujemy kawę i cukier, a następnie zalewamy gorącą wodą. Ważne, by wszystko było w proporcjach 1 : 1 : 1 (na każdą łyżeczkę kawy musi przypadać łyżeczka cukru i łyżeczka wody). Mieszamy łyżeczką do rozpuszczenia się kawy i cukru.
Teraz przechodzimy do najciekawszej części – robimy dalgona coffee. Wystarczy, że w tym celu ubijemy/zmiksujemy mieszaninę kawy, wody i cukru na gładki krem.
Nakładamy słodki, kawowy krem na ścięty, zimny spód śmietankowy i deser jest gotowy.
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest banalnie prosty!
Wystarczy połączyć ze sobą składniki, trochę podgrzać, trochę schłodzić, trochę pomiksować… i już.
Po drugie: jest niezwykle ciekawy.
Dalgona coffee to rzadko u nas spotykany sposób serwowania kawy. Zaskoczcie swoich bliskich! Dalgonę można też podawać z samym zimnym lub podgrzanym mlekiem.
Po trzecie: jest świetny na upalne dni.
Schłodzony śmietankowy spód sprawia, że ten deser wspaniale orzeźwia. Sprawdźcie sami!