Kurczak z ryżem, selerem i pieczarkami

Kurczak z ryżem, selerem i pieczarkami
Reklamy

Robi się coraz cieplej, co sprzyja odwiedzinom bliskiej i dalszej rodziny. A chyba nikt nie lubi spędzać w kuchni pół dnia na klepaniu kotletów dla gości! Dlatego przedstawiamy Wam dziś dość bezobsługowy sposób na obiad zawierający wszystko, co potrzebne, by się nasycić: mięcho, ryż, grzyby i seler. Do dzieła!

0.

Lista zakupów

  • 4 udka kurczaka
  • 200 g brązowego ryżu
  • 200–250 g pieczarek
  • ok. 0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 20 ml oleju
  • 2 łyżeczki soli (1 do kurczaka, 1 do pieczarek, ryżu i selera)
  • 2 łyżeczki pieprzu (1 do kurczaka, 1 do pieczarek, ryżu i selera)
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki

Mięso myjemy, polewamy olejem, posypujemy przyprawami: 2 łyżeczkami papryki, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakiś czas. Im wcześniej zamarynujemy, tym lepiej kurczak przejdzie przyprawami.
Podpowiedź: mięso w chwili włożenia do piekarnika powinno mieć temperaturę pokojową, wtedy będzie najsmaczniejsze.


Kroimy w plastry pieczarki oraz selera. Jedno i drugie oczywiście wcześniej myjemy (pieczarki możemy obrać).


W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ryż, pieczarki i nać selera, całość doprawiamy (po około 1 łyżeczce soli i pieprzu).


Na to wszystko układamy kurczaka. Do naczynia (możliwie najbliżej ścianki, żeby nie zmyć przypraw z kurczaka) wlewamy bulion do takiego poziomu, by zakrył mieszankę ryżu, selera i pieczarek.


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy danie przez 45 minut na środkowej półce. Po tym czasie jeszcze nie wyjmujemy naczynia z piekarnika, tylko przechodzimy do kolejnego kroku.


Po 45 minutach zdejmujemy folię i potrawę przez kolejne 45 minut (aż bulion się zredukuje, a mięso zarumieni). Pod koniec pieczenia warto sprawdzić, czy ryż zdążył się ugotować – jeśli nie, dajmy mu jeszcze nieco czasu (różne odmiany brązowego ryżu potrzebują różnego czasu na ugotowanie).


Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest smaczny!

Tak przygotowane danie jest świetną, dość intensywną mieszaniną smaków.

Po drugie: robi się praktycznie samo.

Mieszamy składniki, wstawiamy danie do piekarnika, a my spędzamy czas z rodziną. 🙂

Po trzecie: jest skalowalny.

Zamiast jednego naczynia żaroodpornego możecie wstawić do piekarnika dwa albo trzy takie, jeżeli tylko się zmieszczą. Dzięki temu będziecie gotowi na przyjęcie sporej grupki gości!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.1 / 5. Licznik ocen: 15

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

0 0 vote
Article Rating
endriu

endriu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chcesz podzielić się opinią ? Zostaw nam komentarz. x
()
x