Prosta i szybka tarta wytrawna
Zdarzają się czasem takie dni, że mamy ochotę na coś innego. Delikatnego, jednocześnie sycącego. A może bezmięsnego? Pobawmy się dziś w wytrawną tartę z ciasta francuskiego, prostą i elegancką, w sam raz na wizytę gości.
Lista zakupów:
- 1 ciasto francuskie
- 1 większe lub 2 mniejsze opakowania łososia wędzonego na zimno
- 2 kulki mozzarelli
- 5 jajek
- Pół szklanki śmietanki 30%
- Dowolne dodatki, mogą być pozostałości po innych potrawach. U mnie: ogórki konserwowe z chilli, oliwki oraz suszone pomidory
- Sól i pieprz
[:Listonic]


Do jajek dodajemy śmietanę, solimy oraz pieprzymy. Uważamy przy tym, żeby nie przesolić – łosoś jest słony sam w sobie. Zawartość miski mieszamy widelcem do połączenia się składników – uzyskania w miarę jednolitej masy.


Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest prosty.
Nic trudnego – układamy gotowe ciasto w formie, wrzucamy składniki, zalewamy jajkiem ze śmietaną i pieczemy. Voilà, takie przepisy lubię!
Po drugie: robi wrażenie.
To takie proste, a takie efektowne! W polskich domach nadal rzadko można spotkać wynalazki inne niż kotlet z ziemniakami, ryż czy makaron z sosem. Tym bardziej miło jest zaskoczyć gości czymś, czego nie jedzą na co dzień.
Po trzecie: jest szybki.
To przede wszystkim zasługa gotowego ciasta francuskiego. Najwięcej czasu – jak zwykle – zajmuje tu krojenie składników. No i czekanie, aż tarta się upiecze. 🙂
Po czwarte: możemy łatwo podmieniać składniki.
Macie jednak ochotę na kiełbasę? A może został Wam z wczoraj ogórek kiszony? Chodzą za Wami pieczarki? Żaden problem – tę tartę można zrobić praktycznie ze wszystkim.
Po szóste: jest sycący.
Połączenie ciasta francuskiego z jajkami i śmietaną sprawia, że ta tarta jest idealna do „zapchania się”. A przecież o to chodzi w jedzeniu, żeby się najeść, a nie tylko posmakować, prawda? 😉








