Mielonka drobiowa z szynkowaru

Mięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do niej zarówno piersi, jak i udka, by mięso nie było zbyt suche. Spróbujcie sami!
Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: https://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/.
Lista zakupów:
- Ok. 1 kg mięsa drobiowego (u mnie: 500 g piersi i 500 g mięsa z uda)
- 50 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
- Przyprawy:
[:Listonic]
Dodajemy przyprawy i wodę z żelatyną, po czym dokładnie mieszamy.
Przekładamy mięso do szynkowaru.
Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmujemy garnek z palnika, wylewamy gorącą wodę i zastępujemy ją zimną – dzięki temu mięso szybciej się schłodzi. Schłodzone mięso chowamy razem z szynkowarem do lodówki na noc. Na drugi dzień nasza mielonka jest gotowa – możemy ją wyciągnąć i kroić na kanapki. 🙂
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest pyszny i przejrzysty.
Na myśl o jakichkolwiek mielonkach ze sklepu odrobinę przechodzą mnie ciarki. Mielenie mięsa w domu gwarantuje mi nie tylko świeżość produktu, ale też skład, który sobie sam wymyślę. Bez polepszaczy.
Po drugie: jest dietetyczny.
Kurczak zawiera bardzo dużo białka i zwyczajnie warto go jeść. Jest zdrowy i dietetyczny na tyle, na ile to możliwe w czasach dzisiejszej hodowli drobiu.
Po trzecie: jest tak smaczny, jak sobie go zrobimy.
Ostateczny smak kurczaka tak naprawdę w dużej mierze zależy od nas. Smak mięsa drobiowego jest na tyle delikatny, że dobrze przejmuje inne składniki, które do niego dodamy, np. zioła, curry czy czosnek.