Domowe pity
Zostało Wam trochę ryżu po wczorajszym obiedzie? A może kawałki kurczaka à la gyros? Marchewka z groszkiem? Surówka? Papryka? Sos pikantny? Wszystkiego tego możecie użyć wraz z moją dzisiejszą propozycją – domowymi pitami!
Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/, oraz dietetyczny sos pikantny, na który przepis podawałem tutaj: http://proste-przepisy.pl/dietetyczny-sos-pikantny/.
Lista zakupów:
- Ciasto z uniwersalnego przepisu:
- Sos pikantny, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij]
- Ulubione dodatki lub składniki, które zostały nam z ostatniego obiadu, np.:
- Kawałki kurczaka
- Cebula
- Papryka
- Ryż
[:Listonic]
Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier.
Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto.
Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy z niego wałek i dzielimy na 8 równych części.
Każdą z części wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm.
Przekładamy placki na dwie blachy do pieczenia (tak akurat powinny się zmieścić) i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Pity pieczemy ok. 10 minut na obu blachach równocześnie, zamieniając je miejscami, gdy zauważymy, że górne placki mocniej się zarumieniły. Gdy pity ładnie napuchną – są gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika odcinamy końcówkę każdej pity i je otwieramy (jeśli trzeba, pomagamy „zrośniętym” fragmentom za pomocą noża). Otwarte pity smarujemy od środka sosem, a następnie nadziewamy tym, co sobie przygotowaliśmy.
Ważne jest, by pity zjeść, póki są świeże. Moje po wystygnięciu tak twardniały, że można było je łamać i chrupały jak sucharki. Ale nie odebrało im to uroku. 🙂
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta.
No i jak Wam się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego?
Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy.
Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. 🙂 Chlebki pita to świetne danie na imprezy, a także do zabrania ze sobą w drogę, gdy posiłek spożywamy w biegu.
Po trzecie: to dobry sposób na wykorzystanie resztek.
Trudno jest zawsze dobrze wymierzyć ilości na obiad. Jeśli więc zostały Ci jakieś składniki z wczoraj, zastanów się, czy nie dałoby się ich wykorzystać w bardziej kreatywny sposób, niż podając drugi dzień z rzędu to samo.