Domowe pity

Domowe pity
Reklamy

Zostało Wam trochę ryżu po wczorajszym obiedzie? A może kawałki kurczaka à la gyros? Marchewka z groszkiem? Surówka? Papryka? Sos pikantny? Wszystkiego tego możecie użyć wraz z moją dzisiejszą propozycją – domowymi pitami!

Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/, oraz dietetyczny sos pikantny, na który przepis podawałem tutaj: http://proste-przepisy.pl/dietetyczny-sos-pikantny/.

0.

Lista zakupów:

  • Ciasto z uniwersalnego przepisu:
    • 3 szklanki mąki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca.
    • 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak do calzone polecam delikatnie zwiększyć tę ilość.
    • ½ łyżeczki cukru
    • ¼ kostki drożdży (25 g)
  • Sos pikantny, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij]
  • Ulubione dodatki lub składniki, które zostały nam z ostatniego obiadu, np.:
    • Kawałki kurczaka
    • Cebula
    • Papryka
    • Ryż

[:Listonic]


1

Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier.


2

Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto.


3

Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.


4

Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy z niego wałek i dzielimy na 8 równych części.


5

Każdą z części wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm.


6

Przekładamy placki na dwie blachy do pieczenia (tak akurat powinny się zmieścić) i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Pity pieczemy ok. 10 minut na obu blachach równocześnie, zamieniając je miejscami, gdy zauważymy, że górne placki mocniej się zarumieniły. Gdy pity ładnie napuchną – są gotowe.


7

Po wyjęciu z piekarnika odcinamy końcówkę każdej pity i je otwieramy (jeśli trzeba, pomagamy „zrośniętym” fragmentom za pomocą noża). Otwarte pity smarujemy od środka sosem, a następnie nadziewamy tym, co sobie przygotowaliśmy.


8

Ważne jest, by pity zjeść, póki są świeże. Moje po wystygnięciu tak twardniały, że można było je łamać i chrupały jak sucharki. Ale nie odebrało im to uroku. 🙂


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta.
No i jak Wam się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego?

Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy.
Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. 🙂 Chlebki pita to świetne danie na imprezy, a także do zabrania ze sobą w drogę, gdy posiłek spożywamy w biegu.

Po trzecie: to dobry sposób na wykorzystanie resztek.
Trudno jest zawsze dobrze wymierzyć ilości na obiad. Jeśli więc zostały Ci jakieś składniki z wczoraj, zastanów się, czy nie dałoby się ich wykorzystać w bardziej kreatywny sposób, niż podając drugi dzień z rzędu to samo.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 0 / 5. Licznik ocen: 0

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *