Gulasz wołowy

Gulasz wołowy
Reklamy

Wiecie, co jest wspólną cechą dań narodowych? Większość z nich wywodzi się z uboższych warstw społecznych, które obiady gotowały z ogólnodostępnych składników. To właśnie taniemu gotowaniu zawdzięczamy włoskie makarony i pizzę, koreańskie kimchi czy nasz polski bigos. Dziś zobaczymy, jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, którym jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników.

0.

Lista zakupów:

  • 500 g mięsa wołowego (np. łopatki)
  • 5 papryk – u mnie 2 czerwone, 2 zielone, 1 żółta
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • Papryka słodka i ostra
  • Majeranek
  • Zioła prowansalskie
  • Sól i pieprz*

[:Listonic]


1

Mięso myjemy i kroimy w dość drobną kostkę. Podobnie postępujemy ze wszystkimi pozostałymi składnikami – myjemy, obieramy i kroimy na drobno.


2

Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju, po czym – gdy się rozgrzeje – wrzucamy mięso i dusimy pod przykrywką kilkanaście minut, do miękkości. Gdy mięso jest już wstępnie zrobione, solimy je i pieprzymy, a następnie dodajemy cebulę z czosnkiem i znów dusimy kilka–kilkanaście minut. Podobnie postępujemy z marchewką. Ostatnim krokiem jest dodanie pozostałych składników – papryki i pomidora. Całość solidnie doprawiamy przygotowanymi przyprawami i ziołami, dobrze mieszamy i pozostawiamy w garnku na 40 minut, co jakiś czas mieszając.


3

Gdy wszystkie składniki zmiękną i znacznie zmniejszą swoją objętość, gulasz jest gotowy.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest prosty.
Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka i dać im odpowiednio dużo czasu, a resztę zrobią za nas warunki panujące w garnku.

Po drugie: jest zdrowy.
Mięso wołowe jest chude i zawiera dużo białka, a duszone warzywa zachowują swoje właściwości. Dzięki gulaszowi na naszym talerzu zagoszczą same naturalne składniki wraz z prawdziwym sosem wołowym, bez polepszaczy.

Po trzecie: jest smaczny.
To zadziwiające, że przyprawione warzywa z mięsem mogą tak smakować! Do tego danie jest pięknie kolorowe i aromatyczne, a nie od dziś wiadomo, że je się oczami, za 90% smaku zaś odpowiada zapach!

* A jeśli przypadły Ci do gustu moje żarówki-przyprawniki, możesz takie kupić u mojego dobrego kolegi pod adresem: http://www.godstoys.pl/zarowki-przyprawniki.

20160622_094655_Fotor

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.7 / 5. Licznik ocen: 3

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

4 thoughts on “Gulasz wołowy

  1. Jedno z ciekawszych dań obiadowych – bo cudownie kolorowe, smaczne i na dodatek prawie samo się robi! Jeśli ktoś nie przepada za krojeniem składników, spokojnie można wrzucić wszystko do blendera. Gulasz szczególnie cudownie smakuje z tarhonyą – czymś w rodzaju naszej polskiej zacierki – z którą oryginalnie jest podawany. Węgrzy dorzucają jeszcze ugotowanego, skrojonego w kostkę ziemniaka, ale to nadprogramowe węglowodany, z których można zrezygnować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *