Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Wiecie, co jest wspólną cechą dań narodowych? Większość z nich wywodzi się z uboższych warstw społecznych, które obiady gotowały z ogólnodostępnych składników. To właśnie taniemu gotowaniu zawdzięczamy włoskie makarony i pizzę, koreańskie kimchi czy nasz polski bigos. Dziś zobaczymy, jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, którym jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników.

0.

Lista zakupów:

  • 500 g mięsa wołowego (np. łopatki)
  • 5 papryk – u mnie 2 czerwone, 2 zielone, 1 żółta
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • Papryka słodka i ostra
  • Majeranek
  • Zioła prowansalskie
  • Sól i pieprz*

[:Listonic]


1

Mięso myjemy i kroimy w dość drobną kostkę. Podobnie postępujemy ze wszystkimi pozostałymi składnikami – myjemy, obieramy i kroimy na drobno.


2

Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju, po czym – gdy się rozgrzeje – wrzucamy mięso i dusimy pod przykrywką kilkanaście minut, do miękkości. Gdy mięso jest już wstępnie zrobione, solimy je i pieprzymy, a następnie dodajemy cebulę z czosnkiem i znów dusimy kilka–kilkanaście minut. Podobnie postępujemy z marchewką. Ostatnim krokiem jest dodanie pozostałych składników – papryki i pomidora. Całość solidnie doprawiamy przygotowanymi przyprawami i ziołami, dobrze mieszamy i pozostawiamy w garnku na 40 minut, co jakiś czas mieszając.


3

Gdy wszystkie składniki zmiękną i znacznie zmniejszą swoją objętość, gulasz jest gotowy.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest prosty.
Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka i dać im odpowiednio dużo czasu, a resztę zrobią za nas warunki panujące w garnku.

Po drugie: jest zdrowy.
Mięso wołowe jest chude i zawiera dużo białka, a duszone warzywa zachowują swoje właściwości. Dzięki gulaszowi na naszym talerzu zagoszczą same naturalne składniki wraz z prawdziwym sosem wołowym, bez polepszaczy.

Po trzecie: jest smaczny.
To zadziwiające, że przyprawione warzywa z mięsem mogą tak smakować! Do tego danie jest pięknie kolorowe i aromatyczne, a nie od dziś wiadomo, że je się oczami, za 90% smaku zaś odpowiada zapach!

* A jeśli przypadły Ci do gustu moje żarówki-przyprawniki, możesz takie kupić u mojego dobrego kolegi pod adresem: http://www.godstoys.pl/zarowki-przyprawniki.

20160622_094655_Fotor

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.7 / 5. Licznik ocen: 3

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

7 thoughts on “Gulasz wołowy

  1. Jedno z ciekawszych dań obiadowych – bo cudownie kolorowe, smaczne i na dodatek prawie samo się robi! Jeśli ktoś nie przepada za krojeniem składników, spokojnie można wrzucić wszystko do blendera. Gulasz szczególnie cudownie smakuje z tarhonyą – czymś w rodzaju naszej polskiej zacierki – z którą oryginalnie jest podawany. Węgrzy dorzucają jeszcze ugotowanego, skrojonego w kostkę ziemniaka, ale to nadprogramowe węglowodany, z których można zrezygnować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *