Prażonki

Prażonki

Kuchnia regionalna zawsze potrafi czymś zaskoczyć. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na prażonki (zwane też pieczonkami, duszonkami czy prażuchami), przygotowywane tradycyjnie w żeliwnym, pięciolitrowym garnku na ognisku. To genialna alternatywa dla grilla, coś innego, przy czym również można posiedzieć na dworze, korzystając z pięknej pogody! A jakie smaczne! Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować. I jeszcze jedno: choć to oczywiście już nie to samo, prażonki można przygotować też w domowych warunkach, w garnku.

0.

Lista zakupów (proporcje na ok. 10 osób):

  • 3 kg ziemniaków sałatkowych pokrojonych w ćwiartki
  • 500 g buraków pokrojonych w plasterki
  • 500 g cebuli pokrojonej w półkrążki
  • 500 g kiełbasy pokrojonej w półkrążki
  • 500 g boczku surowego
  • 500 g boczku wędzonego
  • ½ kostki smalcu
  • 3 duże liście kapusty
  • Sól i pieprz

[:Listonic]


1

Dno garnka wykładamy skórą i tłuszczem pozostałymi z boczku. Następnie układamy pierwszą warstwę (z ok. 1/3 składników), na którą składają się kolejno: ziemniaki, buraki, cebula i mięso. Całość obficie solimy i pieprzymy.


2

Drugą i trzecią warstwę kładziemy według tej samej zasady – ziemniaki, buraki, cebula, mięcho, sól i pieprz.


3

Na górę całego kociołka rozkładamy pokrojony w mniejsze kawałki smalec, a następnie całość przykrywamy liśćmi kapusty.


4

20160605_191611_FotorRozpalamy ognisko w celu uzyskania żaru. Garnek szczelnie zamykamy i stawiamy go na żarze. Dusimy przez co najmniej godzinę.


5

Po godzinie duszenia danie jest gotowe. Możemy je teraz dobrze przemieszać i rozłożyć na talerze.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest genialną alternatywą dla grilla.
Piękna, letnia pogoda sprzyja spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie. To świetna okazja, by zastąpić tradycyjnego grilla czymś innym.

Po drugie: jest prosty.
To jest to, co lubię – układamy pokrojone składniki w garze, doprawiamy, a reszta robi się praktycznie sama. My w tym czasie możemy skupić się na zacieśnianiu więzi przy dobrym piwku.

Po trzecie: jest rzadko spotykany.
Kuchnia regionalna zawsze potrafi zaskoczyć czymś nowym. Zagłębie atakuje ze swoimi prażonkami i… cóż, wygrywa. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen / 5. Licznik ocen:

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

endriu

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
endriubb Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
bb
Gość
bb

Pierwsze słyszę, ze do prazonki daje się buraki i smalec. Dziwacznie.