Naleśniki z bananami i bitą śmietaną

Naleśniki z bananami i bitą śmietaną

Obiad nie zawsze musi być słony. Naleśniki to jeden z rzadziej spotykanych obiadów na słodko. Przedstawię Wam więc dziś prosty przepis na naleśniki z odrobiną słodkości. Przepis ze specjalną dedykacją dla Damiana, żeby wiedział, że banany nie poszły na marne. 🙂

0.

Lista zakupów:

  1. Naleśniki (proporcje na 6 sztuk):
    • 1 szklanka mąki
    • 1 szklanka mleka
    • ½ szklanki wody Mineralna woda gazowana doda naleśnikom pulchności, u mnie – niegazowana.
    • 2 jajka
    • ½ łyżeczki cynamonu – można pominąć
  2. 2 banany
  3. 200 g śmietanki 32%
  4. 1 łyżka cukru pudru

[:Listonic]


1

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy w misce, pod koniec ubijania dodając do niej łyżkę cukru pudru.


2

Kroimy banany na mniejsze części i blendujemy (możemy nie blendować, tylko obłożyć usmażone naleśniki plasterkami). Farsz gotowy, bierzmy się za naleśniki.


W misce miksujemy (lub porządnie mieszamy łyżką) jajka, mleko, wodę, mąkę i cynamon.


Natłuszczamy delikatnie patelnię i wylewamy na nią ciasto niewielkimi porcjami. U mnie wychodzi po jednej chochli na naleśnika, a tym samym z całego ciasta – 6 naleśników.

Gdy jedna strona będzie się już łatwo przesuwać po patelni, odwracamy naleśnik.


5

Usmażone naleśniki przekładamy na talerz, a następnie smarujemy musem bananowym i bitą śmietaną. Składamy naleśniki w dowolny sposób.


20160601_150008_HDR_Fotor


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: każdy powinien wiedzieć, jak się robi naleśniki.
Żaden przepis nie jest zbyt prosty i oczywisty, by go tu przedstawić. Dlatego jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś/robiłeś naleśników – spróbuj koniecznie, na przykład z jakimś dżemorem. 🙂

Po drugie: jest bardzo prosty, a sycący.
Naleśniki robi się raz-dwa, a są sycącym obiadem.

Po trzecie: jest uniwersalny.
Naleśniory można jeść praktycznie ze wszystkim – bananami, truskawkami, dżemem, bitą śmietaną, lodami, nutellą, salami, serem żółtym, serem białym, farszem pieczarkowym, sosem pomidorowym, mięsem mielonym, warzywami… Z ciekawych wersji: ostatnio jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha!

Po czwarte: może być składnikiem innych dań.
Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe cannelloni, pseudo-lasagne, torcik czekoladowy czy wytrawne przystawki. Chcecie zobaczyć któryś z tych przepisów na blogu? Piszcie w komentarzach. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen / 5. Licznik ocen:

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

endriu

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o