Ciasto fasolowe z bananem i daktylami

Ciasto fasolowe z bananem i daktylami

Chyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre dla naszego podniebienia. Ale zaraz zaraz, chwila! Wcale nie musi tak być! Przedstawiam Wam przepyszne i proste ciasto fasolowe, bez mąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy! Aha, całość najlepiej wychodzi po rozdrobnieniu w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym/malakserze, ponieważ im lepiej rozdrobnimy fasolę, tym lepszą konsystencję będzie miało gotowe ciasto.

0.

Lista zakupów (ilość składników na typową, okrągłą foremkę):

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 15 daktyli suszonych (bez pestek)
  • 8 łyżek ciemnego kakao
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli*

1

Fasolę przekładamy do cedzaka i dokładnie myjemy. Następnie przekładamy ją do misy malaksera, dorzucamy banany (połamane na mniejsze części) oraz daktyle. Całość dokładnie blendujemy.


2

Czekoladę kruszymy jak najdrobniej i roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ja korzystam z tego drugiego sposobu – rozdrobnioną czekoladę wkładam do miseczki, a następnie wstawiam do mikrofalówki na 30 sekund. Po tym czasie sprawdzam w jakim stanie jest moja czekolada i powtarzam tę samą czynność do skutku (w cyklach po 30 sekund grzania).


3

Teraz już wystarczy tylko dodać pozostałe składniki. Wbijamy więc jajka, dodajemy naszą roztopioną czekoladę, wsypujemy kakao, cynamon, sodę i sól. Całość porządnie mieszamy do połączenia się składników.


3

Przelewamy ciasto do foremki, którą warto przedtem dobrze natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.


5

20160630_152518

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°, grzanie góra-dół. Pieczemy ok. 45 minut, po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe. Samo sprawdzenie wykonujemy tak samo jak w przypadku zwykłych ciast – w najgrubszym miejscu ciasta wbijamy patyczek (najlepiej taki do szaszłyków) do dna i sprawdzamy, czy ciasto się do niego lepi. Ciasto jest gotowe, gdy nie przykleja się już do patyczka.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest zdrowy.
Toż to naturalne słodkości! Banan, daktyle i kakao, bez mąki i oleju. Czy to nie brzmi super?

Po drugie: jest smaczny.
W trakcie przygotowywania składników być może się zawahacie, czując intensywny zapach fasoli. Nie bójcie się jednak, gotowe ciasto będzie naprawdę smaczne, a fasola nie będzie w nim wyczuwalna.

Po trzecie: jest zaskakujący.
Koniecznie podajcie to ciasto swoim gościom i niech spróbują zgadnąć z czego zostało zrobione. Jeśli wcześniej nie zetknęli się z ciastem fasolowym, będą mieli twardy orzech do zgryzienia.

* A jeśli przypadły Ci do gustu moje żarówki-przyprawniki, możesz takie kupić u mojego dobrego kolegi pod adresem: http://www.godstoys.pl/zarowki-przyprawniki.

20160622_094655_Fotor

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 3.2 / 5. Licznik ocen: 5

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

4 thoughts on “Ciasto fasolowe z bananem i daktylami

  1. Hej, etno, dzięki za komentarz! Ale masz na myśli to, że nie odpowiada Ci w smaku czy nie możesz się przekonać do zrobienia takiego? Bo serio, tej fasoli w ogóle nie czuć w gotowym cieście. 🙂 O ile jest oczywiście porządnie zmielona na początku.

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *