Patronaty medialne Prostych-przepisów nad książkami wydawnictwa Vital!

Blog Proste-przepisy.pl wciąż się rozwija. Niedawno mogliście przeczytać o książkach, które dostałem do przetestowania od wydawnictwa Insignis, a już dziś prezentuję Wam kilka prozdrowotnych książek od wydawnictwa Vital, które postanowiłem objąć swoim patronatem. 🙂 Dajcie znać, czy któraś Was zainteresowała!

dr Nadja Hermann

Kod idealnej wagi. Rozwiązanie problemu odchudzania. Prawda i mity o dietach

Otyłość uchodzi za przyczynę prawie pół miliona nowych zachorowań na nowotwory rocznie. Odnosi się to do białaczki, raka macicy (ryzyko zwiększone o 62% co 5 punktów BMI), raka woreczka żółciowego, nerek oraz tarczycy. Powoduje również cukrzycę i chorobę wieńcową oraz bezdech senny, artretyzm, problemy seksualne, astmę czy bóle pleców.

Autorka jest terapeutką behawioralną z zapleczem dietetyka. Dokładnie dokumentowała własny proces utraty zbędnych kilogramów, analizując wady i zalety różnych systemów odżywiania. Podjęła się również zrobienia porządku z utartymi kłamstwami narosłymi wokół odchudzania. Uniwersalne zasady, które opisuje są bardzo proste, a uświadomienie ich zaowocuje odzyskaniem zdrowia i wyeliminowaniem bólu, i to w każdym wieku. Podane informacje są przydatne zarówno gdy chce się przytyć, jak i przy zrzucaniu zbędnych kilogramów.

Każdy rozdział wyjaśnia stereotypy i przekonania, które ostatecznie utrudniają schudnięcie. Dowiesz się dlaczego przyjaciółka je więcej niż Ty a jest szczupła. Uświadomisz sobie, co tak naprawdę kryje się za nieprawidłową przemianą materii i jak to zmienić. Wreszcie przestaniesz się chować za wymówkami i zaczniesz chudnąć. Pokonasz choroby, które rzekomo powodują tycie. Przekonasz się również, że zdrowe jedzenie wcale nie jest takie drogie.

Ta książka obala mity, ale jest też wspaniałym systemem motywacyjnym. Jeśli do tej pory miałeś problemy ze zrzuceniem wagi, to po tej lekturze poznasz swoje błędy i zdołasz podjąć kroki, które doprowadzą Cię do wagi, o jakiej marzysz.

Zakoduj zdrowie i idealną sylwetkę.


dr Bruce Fife

Przepisy diety ketogenicznej. Zdrowe, pyszne i proste dania

Dieta ketogeniczna wprowadza ludzkie ciało w wyjątkowo korzystny stan metaboliczny zwany ketozą, w którym podstawowe źródło paliwa dla organizmu stanowi nie glukoza a tłuszcz. Ma ona wyraźny terapeutyczny wpływ, pozwala bezpiecznie i skutecznie zrzucać zbędne kilogramy, poprawia formę psychiczną, równoważy poziom cukru we krwi oraz obniża ciśnienie i poziom cholesterolu.

Autor, badacz leczniczych właściwości kokosa i znawca zdrowego odżywiania, jest zwolennikiem diety ubogiej w cukry a bogatej w zdrowe tłuszcze. Swoje przekonania opiera na wieloletnim doświadczeniu i licznych sukcesach terapeutycznych. W tej książce zebrał swoje ulubione przepisy na proste do przyrządzenia ketogeniczne potrawy z łatwo dostępnych składników.

Znajdziesz tu dania z warzyw, sałatki i dressingi, potrawy z jaj, mięsa, ryb i drobiu, a także wrapy, zupy i zapiekanki. W publikacji znajduje się łącznie 450 przepisów na każdy posiłek dnia. Przygotowywane dania są wolne od glutenu, sztucznych słodzików czy wzmacniaczy smaku. Poza sprawdzonymi recepturami, poznasz również porady i triki kulinarne, które uczynią gotowanie  prostszym, a dietę znacznie przyjemniejszą. Odzyskasz energię, oduczysz się jedzenia dużych ilości cukrów i produktów wysokoprzetworzonych. Wyrobisz zdrowe nawyki, Twoje nastawienie ulegnie poprawie i będziesz bardziej odporny na wahania nastroju.

W zdrowej diecie zdrowy tłuszcz.


dr Hans-Ulrich Grimm

Mięso pełne kłamstw. Jak nie dać się otruć przemysłowi mięsnemu

Polacy są w zdecydowanej większości mięsożerni. Wieprzowina, drób, wołowina i ryby królują na naszych stołach, a w ostatnich latach dołączają do nich coraz powszechniejsze i łatwiej dostępne owoce morza w różnym wydaniu. Nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez mięsa, a wielu z nas spożywa je częściej niż raz dziennie. Pytanie jednak, czemu nagle zaczęliśmy z tego powodu chorować?

Dziennikarz śledczy, którego badania sprawiły, że wiele wynalazków spożywczych potentatów nie zostało wprowadzonych do masowej dystrybucji, przedstawia niewygodną prawdę o związku między chorobami ludzi, a masową hodowlą zwierząt. Dzięki niemu poznasz związek między kiełbasą a cukrzycą oraz salami a plagą bezpłodności. Obalone zostają również mity, takie jak ten o mleku wzmacniającym kości. Dowiesz się, skąd biorą się bóle głowy, depresja i spowolnienie pracy żołądka oraz poznasz cudowną moc zup.

Jak się okazuje, nabiał może powodować raka, a współczesne fermy drobiu są prawdziwymi wylęgarniami zarazków. Kurczaki dostępne w sklepach nie mają wiele wspólnego z naturą, a w marketach czyhają na każdego bakterie odporne na działanie antybiotyków. Poznasz mroczne strony sushi i przyczyny, dla których inwestorzy wybierają ryzykowne innowacje. Uświadomisz sobie skalę nieuczciwych praktyk i przyczyny, dla których zarówno ludzie władzy, jak i sponsorowani przez koncerny naukowcy, umywają ręce od odpowiedzialności za zdrowie konsumentów.

Cała prawda o mięsie!


prof. dr Florian Überall, dr Andrea Überall

Uzdrawianie żywnością. Tybetański sposób na choroby cywilizacyjne

Coraz więcej ludzi uświadamia sobie, że jedzenie nie tylko odżywia ciało, ale może również służyć jako najskuteczniejsze lekarstwo. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda ta została odkryta już przed wiekami w Tybecie. Dzięki tej książce Ty również możesz skorzystać z przedwiecznych skutecznych technik przywracania zdrowia duszy i ciała.

Autorzy, opierając się na tybetańskiej nauce o harmonii, obalają najczęstsze mity żywieniowe i ujawniają co się za nimi kryje. Dzięki nim dowiesz się, dlaczego człowiek nie jest wszystkożerny, a margaryna wcale nie jest lepsza od masła. Poznasz również całą prawdę o mleku, słodzikach, cholesterolu i napojach energetycznych.

Gdy już dowiesz się, czego powinieneś unikać, nauczysz się także wybierać odpowiednie dla siebie pożywienie. Pomocne w tym będą znane od stuleci w Tybecie 3 siły, 6 kierunków smakowych oraz 8 potencji. Opierając się na powyższych wartościach zaczniesz rozróżniać typy ludzi według zapotrzebowania ich organizmów oraz odpowiednią dla nich żywność. Nauczysz się tym samym dbać o jelita i zagwarantujesz sobie ich zdrowie na długie lata. Dowiesz się, dlaczego osoby urodzone przez cesarskie cięcie mają z nimi problem i w jaki sposób może pomóc olej z czarnuszki. Uzyskasz zupełnie nowe spojrzenie na miażdżycę, wypalenie zawodowe, otyłość i uzależnienie od słodyczy. Dzięki wykorzystaniu medycyny żywieniowej pozbędziesz się powyższych dolegliwości, jak i  raka, chorób skóry i schorzeń umysłowych.

Jedz na zdrowie.

Print Friendly

Wypowiedz się!